Greklands finaste

Greklands finaste öar och andra greklandstips.

Blogg

RSS

Fantastiska vyer på Santorini

20 maj 2022

Vulkanön Santorini är verkligen sprängfylld av fantastiska vyer. Man vill liksom stanna överallt och fota. Få öar i Grekland är så instagramvänliga som Santorini.

Vilken är din favoritvy på Santorini?

Så gör man fetaost

10 mar 2022

Föra alla fetostälskare där ute.

Kite surfing på Rhodos

1 mar 2022

Härlig video om att resa till Rhodos för att Kite surfa. Rhodos passar bra för Kite surfing eftersom väderfenomenet Meltemi, starka nordvästliga vindar, blåser mycket jämnt från april till oktober. Meltemisäsongen når sin höjdpunkt under juli och augusti. De flesta surfstränderna ligger på norra delen av Rhodos. Dessutom finns det en riktigt bra plats på den södra delen av ön, nämligen Prasonisi.

Härlig film från Santorini, Milos & Zakynthos

24 feb 2022

Grekland satsar på solceller

3 jun 2021

Att solen lyser ofta och mycket i Grekland kan nog alla som har varit där vittna om. Som ett led i att fasa ut landets beroende av kolkraft har nu den grekiska regeringen godkänt fyra investeringar i nya projekt för förnybar energi med en total kapacitet på 2,8 GW vind- och solenergi.

Mer än 2 miljarder euro kommer att spenderas på de fyra investeringsprojekten, inklusive 888,1 miljoner euro för installation av solcellsparker på 1,5 GW i 12 regioner i centrala och norra Grekland, och ytterligare 421,6 miljoner euro för 37 solcellsanläggningar med en total kapacitet på 830 MW i Larissa, Magnesia och Kilkis.

De återstående investeringarna kommer att gå till en havsbaserad vindkraftsanläggning med 360 MW och ett landbaserat vindkraftsprojekt på 120,3 MW i Xanthi och Rodopi.

Greklands statsägda Public Power Corporation har fått i uppdrag att utveckla solcellsparkerna som en del av en bredare plan omfattande 5 miljarder euro för att stödja utfasningen av kolproduktion till 2028. De fyra projekten kommer också att skapa mer än 300 arbetstillfällen.

Greklands utvecklings- och investeringsminister Adonis Georgiadis kommenterade att godkännandet av investeringarna för att finansiera landets expansion inom solenergi "fortsätter utan avbrott" trots de ekonomiska störningar som orsakats av COVID-19-pandemin.

Fler och fler greker upptäcker också fördelarna med att ha solceller på taket för att själva producera miljövänlig och billig el till sitt hushåll.

Nu längtar man till Grekland

8 dec 2020

Det var länge sedan man kunde åka till Grekland och jag tror att många av oss Greklandsälskare längtar nog ihjäl sig vid det här laget. Det är lite svårt att veta om man ska utsätta sig för läskande bilder från Grekland eller om man ska försöka hålla sig ifrån allt som har med Grekland att göra tills man kan åka dit igen. Många hoppas nog på att kunna åka igen till sommaren, men om så verkligen blir fallet återstår att se. Här kommer i alla fall en lagom läskande bild.

 

Vindsurfing på Rhodos

2 dec 2019

Rhodos är en grymt bra destination för vindsurfing och kitesurfing. Den absolut bästa platsen för surfentusiaster är utan tvekan Prassonissi. Andra bra platser för vindsurfing på Rhodos är Theologos, Ialyssos, Ixia och Paradisi. På alla dessa ställen finns det vindsurfingcenters som erbjuder kurser för alla åldrar och nivåer och där man också kan hyra nödvändig utrustning.

Ett exempel på surfcenter är Surfers Paradise som ligger i bukten Ixia. Här kan man som nybörjare lära sig grunderna på morgonen då det ofta är lugna vindar. Eftermiddagarna brukar bli blåsigare och passar de som är mer vana. Windsurfklubben är ett officiellt testcenter för JP Australia-brädor och Neilpryde-segel, och har alltid den senaste utrustningen. Testteamet talar flytande i de flesta europeiska språk och är alltid tillgängliga för att hjälpa dig att komma till nästa nivå, oavsett om du är nybörjare eller ej.

Förutom att erbjuda kurser inom vindsurfing, erbjuder Surfers Paradise också en rad andra aktiviteter, såsom SUP, mountainbike och klättring samt yoga, bastu och avkopplande massage för de mindre äventyrliga typerna.

Läs mer om Rhodos på rhodosgrekland.se

Finkrog i Aten

23 sep 2019

När man är i Grekland är det sällan man äter på annat än avslappnade tavernor. Därför kan det vara lätt att glömma bort att det förstås finns riktigt högklassiga restauranger även i Grekland. En sådan är Spondi i Aten som har hela två Michelinstjärnor. Så här skriver Michelin guiden om restaurangen (fritt översatt från Engelska):

En diskret och intim restaurang med två härliga innergårdar och två charmiga matsalar - en byggd av återvunna tegelstenar i stil med en välvd källare. Säsongens ingredienser av högsta kvalitet används i fantasifull, snyggt utförda, fantastiskt presenterade moderna franska rätter. Grekiska, franska och italienska viner finns på en imponerande lista.

Även Hytra i Aten har en stjärna i Michelinguiden:

Ta hissen upp till sjätte våningen i det slåendekulturcentrumet Onassis. Här hittar du en intim restaurang med utsikt över Syngrou. Klassiska grekiska recept lagas på ett förfinat modernt sätt. De erbjuder också en bistro-meny i baren.

Ute bland öarna finns dock inga restauranger med i Michelinguiden, men det behöver ju inte betyda att det inte finns riktigt god mat även där. Vilken är din favoritrestaurang i Grekland?

Läskande bilder från Kreta

30 apr 2019

Kreta är en ön med många ansikten, här finns allt från riktigt tråkiga turistorter till genuina byar. Allt från stränder fullsmockade med solstolar och strandförsäljare till små orörda stränder med bara en handfull människor. Allt från trista tavernor med inplastade menyer och frysta grönsaker till familjägda tavernor med gudomlig mat.

De flesta hittar sin del av Kreta som det gillar och ständigt återkommer till. Har du hittat din favorit än?

Läs mer om Kreta på www.kreta-grekland.se

Ny säsong i Grekland

6 mar 2018

Nu börjar det närma sig säsongsstart för Grekland på allvar. Även om säsongen startar vid lite olika tidpunkter beroende på vilken av öarna man pratar om, så är det ändå den minsta gemensamma nämnaren att det är någon gång i maj som det hela drar igång.

Sen finns det förstås öar som Kreta, där säsongen aldrig tar slut, den går bara in i ett betydligt lugnare tempo. Det har blivit allt mer populärt att åka till Kreta på så kallad long stay över vintern. Och visst kan det bli riktigt varmt på Kreta även i december/januari, men för det mesta stannar temperaturen på runt 15-16 grader. Fast med blå himmel och sol är det ju väldigt trevligt jämfört med det svenska vintervädret.

På öar som ligger längre norrut som Thassos, börjar inte säsongen förrän i mitten eller slutet av maj. Och även då är det en väldigt lugn start. De stora mängderna turister kommer inte förrän i juli och augusti. Just Thassos är dock väldig vacker i maj/juni, när allt är grönskande och allt blommar. Detta mot en fondväg av turkosblått vatten gör att man nästan blir knäsvag!

Om man nu inte riktigt kan vänta tills det blir bra väder i Grekland, utan vill åka till sol och värme redan i början av april måste man byta land och kika på Spanien. Och kanske speciellt på den lilla pärlan Nerja i södra Spanien. Här råder ett slags mikroklimat tack vare de ståtliga Almijarabergen som gör att Nerja har de mildaste vintrarna i hela Europa. Samma berg gör också att sommrarna inte blir fullt så heta som i resten av Spanien. Till skillnad från Grekland är det också enkelt att ta sig till Nerja under lågsäsong. Det går direkt flyg från Sverige till Malaga flera gånger i veckan. Från Malaga har man cirka en timme med bil till Nerja.

Om man vill flyga till Grekland under vinterhalvåret behöver man ofta flyga till Aten först, för att sedan fortsätta med inrikesflyg. Vill man sedan ta sig till en ö utan flygplats väntar förstås färja efter att ha flugit inrikes.

Men nu är kanske inte restiden så viktig om man tänker sig att vara borta i flera månader.

En fördel med Nerja över Grekland under vintern är att det är något fler turister där, vilket i sin tur betyder att fler restauranger och affärer har öppet. Allt beror förstås på vad man är ute efter. Vill man mest njuta av lugnet och laga egen mat varvat med att äta på någon av de 1-2 året-runt-öppna restaurangerna någon gång i bland så är ju Grekland perfekt.

Paros

7 feb 2018

Den vackra ön Paros som bland annat är ett mecka för kitesurfare har fångats på ett bra sätt i den här videon. Paros ligger i Kykladerna.

På lilla Skopelos finns mycket att upptäcka

12 nov 2017

För några år sedan var Skopelos i ropet i samband med att filmen Mamma Mia hade premiär. Uppmärksamheten varade dock inte så länge. Nu är Skopelos återigen i bakgrunden, något som är tacksamt för oss turister som får ha ön i fred. För dom som bor och verkar på Skopelos går dock meningarna i sär. En del vill ha hit så mycket tursiter som möjligt, andra tycker att det var rätt skönt när den värsa hysterin hade lagt sig.

Även om Skopelos står i skuggan av andra populärare öar så betyder det inte att ön inte har väldigt mycket att erbjuda. Den första bekantskapen när man kommer till ön är Skopelos stad som är en supermysig liten stad vid havet. När man ger sig ut på upptäcksfärd med bil hittar man gott om trevlig och lätttillgängliga stränder. Det finns också en hel del andra saker att upptäcka, så som den där kyrkan som man ser i slutscenen av Mamma Mia.

Skopelos är väldigt behändig. Den är lagom står och det är nästan omöjigt att köra vilse. Åker man i början av juni är det allt annat än trångt på restauranger och stränder.

Nyfiken på Skopelos? Kika här för mer information: www.skopelosgrekland.se

Skiathos på 3 minuter [Video]

25 maj 2017

Kolla in den här filmen från Skiathos. Den visar verkligen upp denna vackra ö på ett fantatiskt sätt. Filmen är gjord med en drönare, så att man verkligen får se alla vackra vyer från ovan. Otroligt läckert! För dig som vill läsa mer om Skiathos kan ni göra det här: www.skiathosgrekland.se

5 bra tavernor i Karpathos stad (Pigadia)

23 maj 2017

Den största staden på Karpathos är Pigadia, även kallad Karpathos stad. Staden ligger som en hästsko runt hamnen och de flesta tavernorna ligger antingen längs hamnen eller utmed den långa gågatan som går parallelt med hamnen.

Här kommer 5 bra tips på restauranger/tavernor i Karpathos stad.

1. Acropolis
Vällagad och god grekisk mat och med en härlig atmosfär och service.

2. Grande
En gemytlig stämning tillsammans med god mat gör den här tavernan till en höjdare. Dessutom har man trevlig vy över hamnen. Rekommenderas!

3. Stacey's Yum-me Kitchen
Karpathos ända sushiställe bjuder på underbart god mat och utsikt.

4. To Perasma Family Restaurant 
En mysig restaurang med trevlig personal som serverar fantastiskt god mat. Här gör man klokt i att boka bord.

5. Manolis Grill House  
Om man vill äta billig och galet god snabbmat är det hit man ska bege sig. Här njuter man av pita souvlaki och annan grekisk snabbmat utan att bli ruinerad.

Foto: Grande

Lefkas med världens vackraste strand?

21 mar 2017

Lefkas är ett populärt resmål, mycket på grund av de underbara stränderna. Det är en liten ö med cirka 21 000 invånare, och trots att många turister kommer hit så har ön behållit sin genuina, grekiska atmosfär. Det är inte en plats man åker till för att hålla igång, shopping och nattliv är inte det som drar folk hit.

Naturen på Lefkas är mycket vacker och rogivande. Fruktbara dalar och berg i en harmonisk blandning, det är bara att luta sig tillbaka och njuta. Eller kanske göra något mer aktivt på semestern. Genom att hyra en bil kan man lätt ta sig runt till de små bergsbyarna, kanske hitta en avskild strand utan en massa folk, ta sig en kopp kaffe med lokalbefolkningen eller äta något gott på en liten taverna. Har man inte så gott om tid kan det dock vara värt att ta en eller ett par dagar för att utforska ön. Det är också nära till fastlandet för den som vill vidga sina vyer.

Annars är det gott om sol och bad. Lefkas anses ha några av Greklands allra bästa stränder, och det vill inte säga lite. Porto Katsiki har till och med blivit utsedd till världens vackraste strand. Det är ganska brant att ta sig ner från parkeringen, såvida man inte kommer med en badbåt. Väl där ner är kontrasten mellan de vita klapperstenarna och det turkosa vattnet som en dröm. Andra kända, bra stränder är Desmi, Milos och Kathisma.

Ett trevligt alternativ är att hyra en båt och åka på utflykt längs med kusten. Det finns flera fina ställen som bara kan nås via vattnet, så det är troligt att man kan gå iland på en öde strand. För den som inte vill ta med sig matsäck finns det ett par hamnar där det går att lägga till för en liten lunch. Det finns också ett antal båtutflykter som är arrangerade, bland annat för att snorkla och dyka. Vattensporter är populära på Lefkas, förutom de under vattnet så kan man pröva på kitesurfing och vindsurfing.

Lefkas är alltså en perfekt ö för den som vill ha en skön semester med sol, bad, natur och kultur. Befolkningen är avslappnad och trevlig, det är inte alls svårt att bli bekant med dem. Det finns tillräckligt med aktiviteter och trevliga ställen att besöka för att fylla flera semesterveckor här. Många anser att Lefkas är ett sant paradis.

← Äldre inlägg