Greklands finaste

Greklands finaste öar och andra greklandstips.

Grekland satsar på solceller

Att solen lyser ofta och mycket i Grekland kan nog alla som har varit där vittna om. Som ett led i att fasa ut landets beroende av kolkraft har nu den grekiska regeringen godkänt fyra investeringar i nya projekt för förnybar energi med en total kapacitet på 2,8 GW vind- och solenergi.

Mer än 2 miljarder euro kommer att spenderas på de fyra investeringsprojekten, inklusive 888,1 miljoner euro för installation av solcellsparker på 1,5 GW i 12 regioner i centrala och norra Grekland, och ytterligare 421,6 miljoner euro för 37 solcellsanläggningar med en total kapacitet på 830 MW i Larissa, Magnesia och Kilkis.

De återstående investeringarna kommer att gå till en havsbaserad vindkraftsanläggning med 360 MW och ett landbaserat vindkraftsprojekt på 120,3 MW i Xanthi och Rodopi.

Greklands statsägda Public Power Corporation har fått i uppdrag att utveckla solcellsparkerna som en del av en bredare plan omfattande 5 miljarder euro för att stödja utfasningen av kolproduktion till 2028. De fyra projekten kommer också att skapa mer än 300 arbetstillfällen.

Greklands utvecklings- och investeringsminister Adonis Georgiadis kommenterade att godkännandet av investeringarna för att finansiera landets expansion inom solenergi "fortsätter utan avbrott" trots de ekonomiska störningar som orsakats av COVID-19-pandemin.

Fler och fler greker upptäcker också fördelarna med att ha solceller på taket för att själva producera miljövänlig och billig el till sitt hushåll.

3 jun 2021