Greklands finaste

Greklands finaste öar och andra greklandstips.

Maten

Grekland är en populär semesterdestination för oss svenskar. Inte så konstigt när öar som Korfu och andra bjuder på vacker natur, fina stränder, mysiga byar och vänliga människor. Dessutom smakar ju maten så bra här. Souvlaki, Tzatziki, Grekisk sallad och Moussaka. För att inte tala om alla goda lammgrytor.

Tyvärr har grekerna ingen riktig vintradition som de har i t ex Italien, men det finns goda viner, speciellt på restaurangerna i lite större städer. Om man inte är så noga med etiketten på vinflaskan, brukar husets vin på karaff smaka hur gott som helst, och billigt är det också.

Grekisk mat smakar speciellt och är i viss mån konservativ. Det är inte många tavernor som går utanför ramarna. Detta till trots så har det grekiska köket otroligt mycket att erbjuda. Och om man är öppen för att äta annat än bara Souvlaki (grillspett) så har man mycket gott att se fram emot.

 

Fisk och skaldjur

Eftersom Greklands öar har havet som en naturlig källa till mat, så är förstås saker som bläckfisk och färsk grillad fisk vanliga på menyn. Och lika otroligt gott som det kan vara med superfärsk fisk som grillats, lika tortt och tråkigt kan det smaka om tavernan inte kan sin sak. Så om du någon gång har ätit tråkig fisk i Grekland - så ge det en chans till. Det finns många tavernor som serverar utsökt fisk. För att inte tala om bläckfisk. Som på en taskig taverna bara blir seg och smaklös, men som på en bra taverna smakar helt gudomligt, nästan som hummer.

 

Läget lika viktigt som maten

Det finns helt klart tavernor som enbart lever på sitt läge, en del ligger så vackert att man nästan står ut med torr fisk och smaklöst vin. Men bara nästan. Riktigt bra blir det när både läge och mat är bra. Ett sådant exempel är Seven Islands på Lefkas. Tavernan har bord precis vid vattnet i Lygia och maten är riktigt god. Allt från lammkotletter, till Stifado och grillad bläckfisk smakar så gott så gott.