Greklands finaste

Greklands finaste öar och andra greklandstips.

Stränder

Stränderna i Grekland ser väldigt olika ut. Här finns allt från milsvida sandstränder, små privata badvikar, klapperstensstränder med galet klart vatten, grusstränder, långgrunda stränder, bråddjupa stränder och så vidare. Vissa öar som Skiathos och Milos har en hel uppsjö med stränder att välja på och är utmärkta öar för den som vill prova nya stränder varje dag.

Vattnet är nästan alltid kristallklart i Grekland, vilket gör att det är många som snorklar. Bäst snorkling får man dock på stränder med mycket sten och klippor.

Vilken som är den finaste stranden är förstås omtvistat. Smugglers Wreck på Zakynthos, Myrthos på Kefalonia och Porto Katsiki på Lefkas är tre stränder som slåss om titeln bara bland de Joniska öarna.

Men även om stränderna som omnämns som den finaste är vacker att titta på, så är det inte alltid det är de stränderna som man återvänder till. Ofta hittar man en strand som passar ens eget tycke och smak. Som den lilla lilla stenstranden på Korfu, med den mysiga tavernan. Här knödde man inte med 100-tals andra utan fick en skön och avkopplande strandupplevelse.

Vill man ha ett stort utbud av stränder ska man åka till den lilla ön Skiathos som trots sin storlek kan stoltsera med över 60 stränder.

De flesta stränder i Grekland går att nå med bil och vissa öar har till och med bussar till de populäraste stränderna. En annan bra sak med stränderna i Grekland är att det nästan alltid finns en taverna som serverar nygrillad Souvlaki och andra grekiska rätter.

Är man lite mer äventyrlig av sig kan man hyra en enklare båt och ge sig ut på jakt efter en egen privat strand som bara nås från havet. Men tänk på att det finns grund även i Grekland och ge dig inte ut på öppet hav utan håll dig nära kusten. En annan sak att tänka på om man hittar en privat strand som man bara når från havet är att vara uppmärksam på sjöborrar. Dessa ligger på havsbotten och det gör vansinnigt ont om man råkar trampa på en. På de mer populära stränderna rensar man ofta bort sjöborrar på den delen av havsbotten där man bottnar.