Greklands finaste

Greklands finaste öar och andra greklandstips.

Lefkas med världens vackraste strand?

Lefkas är ett populärt resmål, mycket på grund av de underbara stränderna. Det är en liten ö med cirka 21 000 invånare, och trots att många turister kommer hit så har ön behållit sin genuina, grekiska atmosfär. Det är inte en plats man åker till för att hålla igång, shopping och nattliv är inte det som drar folk hit.

Naturen på Lefkas är mycket vacker och rogivande. Fruktbara dalar och berg i en harmonisk blandning, det är bara att luta sig tillbaka och njuta. Eller kanske göra något mer aktivt på semestern. Genom att hyra en bil kan man lätt ta sig runt till de små bergsbyarna, kanske hitta en avskild strand utan en massa folk, ta sig en kopp kaffe med lokalbefolkningen eller äta något gott på en liten taverna. Har man inte så gott om tid kan det dock vara värt att ta en eller ett par dagar för att utforska ön. Det är också nära till fastlandet för den som vill vidga sina vyer.

Annars är det gott om sol och bad. Lefkas anses ha några av Greklands allra bästa stränder, och det vill inte säga lite. Porto Katsiki har till och med blivit utsedd till världens vackraste strand. Det är ganska brant att ta sig ner från parkeringen, såvida man inte kommer med en badbåt. Väl där ner är kontrasten mellan de vita klapperstenarna och det turkosa vattnet som en dröm. Andra kända, bra stränder är Desmi, Milos och Kathisma.

Ett trevligt alternativ är att hyra en båt och åka på utflykt längs med kusten. Det finns flera fina ställen som bara kan nås via vattnet, så det är troligt att man kan gå iland på en öde strand. För den som inte vill ta med sig matsäck finns det ett par hamnar där det går att lägga till för en liten lunch. Det finns också ett antal båtutflykter som är arrangerade, bland annat för att snorkla och dyka. Vattensporter är populära på Lefkas, förutom de under vattnet så kan man pröva på kitesurfing och vindsurfing.

Lefkas är alltså en perfekt ö för den som vill ha en skön semester med sol, bad, natur och kultur. Befolkningen är avslappnad och trevlig, det är inte alls svårt att bli bekant med dem. Det finns tillräckligt med aktiviteter och trevliga ställen att besöka för att fylla flera semesterveckor här. Många anser att Lefkas är ett sant paradis.

21 mar 2017