Greklands finaste

Greklands finaste öar och andra greklandstips.

Ny säsong i Grekland

Nu börjar det närma sig säsongsstart för Grekland på allvar. Även om säsongen startar vid lite olika tidpunkter beroende på vilken av öarna man pratar om, så är det ändå den minsta gemensamma nämnaren att det är någon gång i maj som det hela drar igång.

Sen finns det förstås öar som Kreta, där säsongen aldrig tar slut, den går bara in i ett betydligt lugnare tempo. Det har blivit allt mer populärt att åka till Kreta på så kallad long stay över vintern. Och visst kan det bli riktigt varmt på Kreta även i december/januari, men för det mesta stannar temperaturen på runt 15-16 grader. Fast med blå himmel och sol är det ju väldigt trevligt jämfört med det svenska vintervädret.

På öar som ligger längre norrut som Thassos, börjar inte säsongen förrän i mitten eller slutet av maj. Och även då är det en väldigt lugn start. De stora mängderna turister kommer inte förrän i juli och augusti. Just Thassos är dock väldig vacker i maj/juni, när allt är grönskande och allt blommar. Detta mot en fondväg av turkosblått vatten gör att man nästan blir knäsvag!

Om man nu inte riktigt kan vänta tills det blir bra väder i Grekland, utan vill åka till sol och värme redan i början av april måste man byta land och kika på Spanien. Och kanske speciellt på den lilla pärlan Nerja i södra Spanien. Här råder ett slags mikroklimat tack vare de ståtliga Almijarabergen som gör att Nerja har de mildaste vintrarna i hela Europa. Samma berg gör också att sommrarna inte blir fullt så heta som i resten av Spanien. Till skillnad från Grekland är det också enkelt att ta sig till Nerja under lågsäsong. Det går direkt flyg från Sverige till Malaga flera gånger i veckan. Från Malaga har man cirka en timme med bil till Nerja.

Om man vill flyga till Grekland under vinterhalvåret behöver man ofta flyga till Aten först, för att sedan fortsätta med inrikesflyg. Vill man sedan ta sig till en ö utan flygplats väntar förstås färja efter att ha flugit inrikes.

Men nu är kanske inte restiden så viktig om man tänker sig att vara borta i flera månader.

En fördel med Nerja över Grekland under vintern är att det är något fler turister där, vilket i sin tur betyder att fler restauranger och affärer har öppet. Allt beror förstås på vad man är ute efter. Vill man mest njuta av lugnet och laga egen mat varvat med att äta på någon av de 1-2 året-runt-öppna restaurangerna någon gång i bland så är ju Grekland perfekt.

6 mar 2018