Greklands finaste

Greklands finaste öar och andra greklandstips.

Kreta - långgrunda stränder och härligt väder

Ön Kreta är belägen i det grekiska Medelhavet och tillhör en av landets tretton regioner. Tack vare sitt mycket soliga och varma klimat har Kreta blivit ett populärt resmål för semesterfirare från hela Europa. Huvudsäsongen har sin början i april, och under sommaren ligger temperaturen på mellan 30 till 35 grader, och de svalkande vindarna längs kusten gör att värmen aldrig upplevs som obehaglig. Oftast infaller höstvädret i oktober månad och då kan det regna en hel del medan temperaturen sjunker till strax under 20 grader. På ön finns många intressanta och spännande marknader att upptäcka, där kan man handla främst kryddor – något som nästan betraktas som ett måste vid ett besök! I övrigt kan man också hitta en hel del av knivar, keramik, läder, silver, guld och den inhemska honungen.

För den som vill koppla av på stranden finns det rikligt med långgrunda stränder, vilket samtidigt gör det ytterst barnvänligt. Ofta benämns Elafonisi som den absolut bästa, stranden ligger En och en halv timmes bil eller bussfärd från Chania. Andra vackra badplatser är Frangokastello och Matala, där den senare av de två har vackra grottor belägna längs strandkanten. Stranden Bali har ett flertal mindre vikar att njuta av och Xerokambos är en perfekt plats för den som gärna solar ensam då det är en mer isolerad strand.

Den största delen turister som åker till Kreta gör så via charter, då de på det sättet har möjlighet att välja ett hotell på förhand, men för den som tar båten från en närbelägen ö som backpacker kommer antagligen inte ha några som helst problem med att hitta något boende – antingen på ett hotell, i en lägenhet eller på någon enklare form av pensionat. Som turist bör man dock undvika att ge sig ut i trafiken, då den inte alls är lika välorganiserad likt det sätt vi är vana vid här hemma – men vem vill sitta fast i bilen på semestern, när man kan ha det skönt på stranden?

2 maj 2015