Greklands finaste

Greklands finaste öar och andra greklandstips.

Bland Souvlaki och klappersten

Det är i början av säsongen, strandens alla solsängar och parasoller väntar fortfarnade på ruschen. Vi hittar ett gäng solsängar som har ett snett trätack som parasoll. Perfekt tänker vi. Det är bara en handfull andra personer på stranden, och så fort man tittar upp från sin bok så ser man bara strand och hav. Vattnet är kalrt och klapperstenen gör att man slipper få sand precis överallt.

Vid lunch tid går vi 10 meter till den lilla tavernan i strandkanten. Ägarinnan som visar sig vara brittisk, ursäktar sig med att hon bara har 3 rätter av allt på menyn. Anledningen, säger hon, är att hon vill att det hon gör ska vara av bra kvalitet med färska råvaror. Och med bara 10 gäster på en hel dag är det svårt att hålla det löftet om man har för många rätter menar hon.

Vi beställer en grekisk sallad och två souvlaki. Vi sitter och stirrar ut över havet medan vi väntar på maten, så tyst och stilla. Underbart lugnt! När maten kommer kan vi konstatera att det är en av de absolut möraste och godaste grillspett vi någonsin har smakt.

Den här berättelsen är förstås sann, men det är svårt att säga från vilken av alla öar den kommer från. Den kan nämligen utspela sig på allt Amorgos, NaxosThassos eller kanske Milos? Det finns så många grekiska öar som bjuder på liknande upplevelser i början av säsongen. Likadant är det förstås om man åker de sista veckorna av säsongen.

26 feb 2014